Att bygga passivhus innebär att bygga bostäder med målet att de inte behöver något system för uppvärmning. Huset ska vara varmt under vinterhalvåret och svalt under de månader när det är som varmast på sommaren. Dessutom ska det finnas aktiv ventilation. Själva definitionen av ett passivhus är:

“Ett hus där tillförd effekt ej överstiger 10 W/m2. Detta gäller vid en innetemperatur på 20 grader och en utetemperatur på 16 minusgrader i Alingsås, 20 minusgrader i Stockholm och 28 minusgrader i Kiruna.”

Det innebär att summan av alla elinstallationer, allt som drivs med elektricitet, inte får vara högre än 10 watt per kvadratmeter. Självklart behöver du värme i ett hus, men tanken är att den ska komma från all det som redan finns i huset. Det kan till exempel vara värme från lampor, hushållsmaskiner, kroppsvärme från de som bor där och från solens strålar. Under den större delen av året behövs ingen annan uppvärmning.

Kostar passivhus mer än vanliga hus?

Det kostar lite mer att bygga ett passivhus än ett vanligt hus. Man brukar räkna med att det blir ungefär 10% dyrare, eftersom väggarna är tjockare och du behöver mer isolering. Sedan måste du också ha i åtanke att kostnaderna för uppvärmning är avsevärt lägre. Det blir alltså billigare att köpa och bo i ett passivhus.

Under en kall dag kan det räcka med en effekt som motsvarar hur mycket elektricitet en hårtork förbrukar för att värma upp ett passivhus. Samtidigt har passivhus alla slags bekvämligheter som vilket annat nybyggt hus som helst. Det fungerar bara om huset är extremt tätt och välisolerat.

Men du behöver även varmvatten i ett bostadshus, och det kräver någon slags uppvärmning. Dessutom behöver du extra värme riktigt kalla vinterdagar. Då kan du komplettera med solceller, braskamin, värmepump eller fjärrvärme.

Slöseri med energi vid traditionell uppvärmning

Uttrycket att “elda för kråkorna” passar bra in på de flesta vanliga hus. Det innebär att slösa med energi för uppvärmning så att man släpper ut onödigt mycket värme genom skorstenar eller dåligt isolerade husväggar. Traditionella hus har en hög energiåtgång just eftersom de inte är så täta.

I ett passivhus kan du kan återvinna upp till 94% av värmen i den utgående luften. Den förs över till den inkommande, friska luften genom ett ventilationssystem som kallas för FTX. Dessutom använder man olika slags tekniker för att hålla en jämn temperatur året om.

EU:s mål är att alla byggnader ska ha en halverad energiförbrukning år 2050. Tidigare i år röstade Europaparlamentet fram en ny lag som säger att alla nya hus måste vara nära nollenergibyggnader från slutet av 2020, och att de ska använda förnybar energi. Det innebär att passivhus kommer att bli en ny standard i byggbranschen och att det kommer att bli enklare för villaägare att ta del av tekniken och de material som används för att energieffektivisera sina bostäder.

Varför traditionella hus slösar energi – och hur passivhus löser problemet

Traditionella hus förlorar mycket värme genom dålig isolering och otäta konstruktioner, vilket leder till onödig energiförbrukning. Passivhus löser detta med extremt tät byggteknik, effektiv isolering och värmeåtervinning som behåller upp till 94 % av inomhusvärmen. Genom att använda solvärme, kroppsvärme och hushållsapparater som värmekällor minimeras behovet av extern uppvärmning. Resultatet är lägre energikostnader och ett mer hållbart boende.Passivhus – framtidens hållbara boende

Passivhus minimerar energiförbrukningen genom smart isolering, tät konstruktion och effektiv värmeåtervinning. De använder naturliga värmekällor som solinstrålning och kroppsvärme, vilket gör traditionell uppvärmning nästan överflödig. Fördelarna är lägre driftkostnader, hög komfort och minskad miljöpåverkan. Med EU:s skärpta energikrav blir passivhus allt vanligare och en viktig del av framtidens hållbara byggande.

Så fungerar ventilation och värmeåtervinning i passivhus

Passivhus använder ett FTX-ventilationssystem som återvinner upp till 94 % av värmen i utgående luft. Systemet tar in frisk luft, värmer upp den med hjälp av den varma frånluften och sprider den i bostaden. Detta säkerställer ett konstant luftflöde utan att förlora värme. På så sätt minskas behovet av extern uppvärmning, och inomhusklimatet hålls behagligt året om. Resultatet är energieffektiv ventilation med låga uppvärmningskostnader och bättre luftkvalitet.

FAQ

Är det dyrare att bygga ett passivhus än ett vanligt hus?
Ja, Att bygga ett passivhus är ungefär 10 % dyrare än ett vanligt hus. Främst på grund av tjockare väggar och extra isolering. Däremot är uppvärmningskostnaderna betydligt lägre, vilket gör boendet billigare i längden.

Behöver ett passivhus ingen uppvärmning alls?
Nej, ett passivhus behöver ingen uppvärmning. Passivhus är designade för att minimera behovet av extern uppvärmning, men under kalla dagar kan extra värme krävas. Detta kan lösas med exempelvis solceller, en braskamin, värmepump eller fjärrvärme.

Återanvänder ett passivhus värme från inomhusluften?
Ja, passivhus använder ett FTX-ventilationssystem som återvinner upp till 94 % av inomhusluften. Detta hjälper till att hålla inomhustemperaturen jämn och minskar behovet av extern uppvärmning.