Uppvärmning Passivhus
Elförbrukningen ökar
Elförbrukningen har ökat under ett antal år, och som en konsekvens av det väljer många att göra sitt för att minska sin elförbrukning, och därmed även sitt klimatavtryck. I den här artikeln pratar vi mer om vad som påverkar elpriserna, normalförbrukningen för villor kontra lägenheter samt mycket mer.
Vad påverkar elförbrukningen i lägenheter och hus?
Uppvärmningstypen: Är det direktverkande el, fjärrvärme, värmepump eller kanske bergvärme som gäller? Oavsett vad svaret är kan uppvärmningstypen beskrivas som en betydande faktor.
Bostadstypen: Bor ni i villa eller möjligtvis i en lägenhet? Bostadstypen är även den betydande.
Hur välisolerat är husets klimatskal: Klimatcertifierade passivhus tillämpar extremt täta klimatskal med låga U-värden. Mer specifikt stannar värmen i huset, istället för att rinna ut i naturen. Passivhusen, och andra klimatsmarta husalternativ – sänker både elförbrukningen samt andra fasta kostnader, och det rejält.
Hur många bor i huset: Fler boende leder i regel till att elförbrukningen blir högre. Detta då vitvaror, belysning och diverse hemelektronik drar en hel del ström.
Var i Sverige bor ni: Norra Sverige är kallare än södra Sverige, och just därför dras Kirunabor med högre elräkningar i jämförelse med Ystadbor.
Vilken årstid är det: Vintermånaderna är kalla och sommarmånaderna är desto varmare. Och precis som ni säkert misstänker är det inte svårt att hålla elförbrukningen på en låg nivå under sommarmånaderna. Och jepp – synnerligen kalla vintrar är förödande för elförbrukningen, och i förlängningen elräkningen.
Hur högt är elpriset och nätavgifterna: Denna aspekt har ingenting med elförbrukningen att göra, däremot elräkningen. Mer specifikt bör ni jämföra både elpriserna och nätavgifterna för att därmed betala så lite som möjligt för den el ni förbrukar. Vi snackar mer om just detta lite längre ner i artikeln.
Normal elförbrukning i villa
Elförbrukningen är i oftast större i en villa i jämförelse med en lägenhet. Genomsnittsvillan förbrukar mellan 5.000 kWh till 25.000 kWh, menar elbolaget Bixia. Den värsta energiboven är villor med direktverkande el, enligt samma källa.
Normal elförbrukning i lägenhet
En normal elförbrukning för en genomsnittsstor lägenhet landar oftast på 12 000 kWh. Uppvärmningen motsvarar 6.500 kWh, varmvattnet 2.500 kWh, tvättmaskinen och torktumlaren 500 kWh och hushållselen 2.500 kWh.
Hur kan man beräkna sin elförbrukning?
Formeln för att räkna ut sin elförbrukning ser ut enligt följande:
“(Effekt [W] * Tid apparaten används [timmar])/1000 = Energin [kWh])”
Om ni inte är sugna på att plocka fram miniräknaren – besök Infoom.se istället. Där hittar ni en kalkyl som räknar ut elförbrukningen per automatik.
Vad kostar en kWh?
Det är främst vädret som påverkar priset per kilowattimme, eller kWh. För att nämna ett exempel är kWh-priset oftast lågt under varma och blåsiga vintrar, dels för att det krävs mindre el för att hålla bostäderna varma, och dels för att vindkraftverken producerar el så det står härliga till. Utöver det kan långa och soliga somrar bidra till betydande vinster för alla som nyttjar solpaneler, och säljer tillbaka överskottsenergin till ett eller flera elbolag.
Sist men inte minst kan även utsläppsrätter, skatt och moms, bränslepriser och politiska beslut påverkar priset per kilowattimme.
Varför har elförbrukningen skjutit i höjden?
Som vi redan varit inne och nosat på påverkas den totala elförbrukningen av ett antal faktorer. Men om vi bortser från de mer självklara energibovarna kan även handduksvärmare, elvärmegolv och belysnings-spottar dra en hel del energi. Vi pratar mer om renodlade energispartips i spara energi-artikeln.
Passivhusen minimerar elförbrukningen
Sanningen är att omkring 50 procent av den gemene svenskens elförbrukning är kopplad till bostadsuppvärmningen. Det är en betydande siffra, men det behöver inte vara så. Passivhusen tillvaratar passiv energi från bland annat solen, de som bor i huset samt tv-apparater och andra elprylar. Ventilationssystemet, eller FTX-systemet, ser dessutom till att värmen sprids på ett effektivt sätt, samt att luften hålls ren.
På vintern kan det dock behövas en smula aktiv värme. För att nämna några exempel kan fjärrvärme-lösningar, bergvärme, pellets och/eller värmepumpar ses som bra alternativ under vinterhalvåret.
Plushusen bidrar till en positiv elförbrukning
Plushusen fungerar i princip på samma sätt som passivhusen, men en stor skillnad existerar – energiförbrukningen uteblir helt. Det blir istället ni som säljer överbliven energi till elbolaget.
Nybyggnationskostnaden är dock stor, och detta då de aktiva energitillskotten måste vara massiva. Det räcker inte längre med en enkel solfångare, fullstora solpanelslösningar måste vara på plats för att energianvändningen ska kunna omvändas.
Lönar det sig att bygga energisnåla hus
Ja, vi anser det. Lågenergihus byggs för att använda 25% mindre energi än vad byggnormen kräver, vilket innebär att många slantar kan sparas.