De flesta trivs bäst i varma och energieffektiva utrymmen som du behöver lägga minimalt med pengar på att värma upp. Då kan det vara en god idé att isolera taket om så inte redan är gjort. I den här artikeln delar vi med oss med några av våra bästa tips för takisolering från början till slut.

Varför är isolering i tak viktigt?

Den viktigaste anledningen till varför så många väljer att isolera sitt tak är för att spara på elkostnaderna och få ett lägre så kallat U-värde. Genom att isolera taket behåller du värmen i utrymmet under en längre tid, och slipper därmed lägga resurser på ytterligare uppvärmning.

Isolering är en billig åtgärd, och investeringen du gör genom att isolera taket har du sannolikt sparat in på energieffektivisering och lägre uppvärmningskostnader inom ett par år. Det beror dock såklart på faktorer som isoleringens kvalité och vad energikostnaderna vid tillfället ligger på.

Det som också är bra med takisolering är att åtgärderna inte syns på ytan. Du behöver inte göra någon estetisk förändring av taket, samtidigt som du som sagt använder utrymmets värme på ett smartare vis. Dessutom kan isolering även motverka isbildning på taket under vintermånaderna.

Hur isolerar man taket?

Hur du ska gå tillväga föra att isolera ditt tak avgörs i första hand av hur bostaden är byggd. Beroende på om du har en kallvind i ditt hus kan isoleringen till exempel komma att ske annorlunda än om du har ett tak som följer takstolarna hela vägen, det man brukar kalla för “öppet till nock”.

Om du vill isolera ditt tak och har en vind som du vet att du bara kommer att använda till förvaring är det en god idé att du i så fall väljer att isolera dess golv. Det är både det enklaste alternativet och det som utsätts för minst förändring ur ett estetiskt perspektiv.

Innan du börjar bör du dock inspektera om det redan finns någon isolering sedan tidigare i golvet. Det är viktigt då den kan ha blivit både fuktig och påverkad av tiden. Denna hittar du mellan bjälkarna i de fall då vindsgolvet har ett öppet golvbjälklag.

För dig som bor i ett hus med ett snedtak som ska isoleras behöver du istället fästa din uppmärksamhet på luftspalten. Åtminstone om isoleringen ska ske på insidan av taket. Anledningen är för att taket behöver torka ut och bli av med fukt som fastnar mellan just luftspalten och själva isoleringen.

Egentligen rekommenderas det ofta att isoleringen sker på takets utsida eftersom det förebygger besvär med köldbryggor. På många hus är det dock inte ett praktiskt möjligt alternativ. Dessutom är det enklare för en lekman, och inte minst billigare, att isolera på insidan.

Som alltid när du arbetar på ett tak måste du dock ta hänsyn till säkerheten. Det finns ofta exempelvis en fallrisk vid takarbete och därför finns det också specifika byggregler du måste följa vid ett sådant arbete. Boverket är den myndighet som har tagit fram säkerhetsreglerna.

3 populära isoleringsmaterial för tak

  1. Träfiber (finns som lösull)
  2. Mineralull (finns som lösull)
  3. Cellplast

Vilken tjocklek ska man ha vid isolering av tak?

Isolerar du tak med en vind ovanför kan det räcka med tjocklek på 300 – 350 mm. Rekommendationen för tjocklek när det gäller isolering i snedtak ligger dock på 500 mm för att det ska vara energieffektivt.

Hur mycket isolering ska man ha i tak?

Hur mycket isolering du ska ha i taket beror på vilken temperatur du vill ha i utrymmet. I ett vanligt rum i huset bör isolertjockleken ligga på mellan 400 och 500 mm, men i till exempel ett garage där temperaturen kan vara lägre kan du klara dig på 120 – 240 mm tjock isolering i taket.

Ska man ha isolering i sitt tak i ett garage?

Ju mer du använder ditt garage, desto större är behovet av att isolera taket. En del nöjer sig med att det är max tio grader i garaget på vintern, men om du vill använda utrymmet även när det är kallt är det naturligtvis fördelaktigt att isolera taket för att få upp temperaturen.

Hur ska man fästa isolering i tak?

Det finns flera sätt att fästa isoleringen i taket, men ett bra tips är att använda ståltråd. Det är både enkelt och möjliggör att kunna fästa lister under isoleringen vid ett senare tillfälle.

Kan man ha isolering i tak utan luftspalt?

Det har på senare tid blivit modernt att isolera tak utan luftspalt, och det är fullt möjligt att göra så. De som rekommenderar sådana byggen menar att luftspalten blir kontraproduktiv då den riskerar att ventilera in kall och fuktig luft istället för att hålla den utanför taket.

Sammanfattning – att tänka på kring isolering av tak

  • Kontrollera hur bostaden är byggd.
  • Undersök eventuell befintlig isolering.
  • Säkerställ att luftspalten är i sin ordning.
  • Isolertjocklek för vindsgolv bör vara 300 – 350 mm.
  • Isolertjocklek för tak med öppet till nock bör vara 500 mm.

Tips för att få din isolering i tak att hålla länge

Det bästa sättet för att förlänga livslängden på din takisolering är att se till att taket är rent och att det har förutsättningar för att stå emot yttre slitage. Bland annat innebär det att taket med fördel bör tvättas eller målas för att det ska hålla längre. Detta kan du läsa mer om på takhem.se.

3 sätt att förlänga takisoleringens livslängd

1. Algbehandling

Algbehandling är en effektiv metod för tak som drabbas av alger eller mossa, som i sin tur drar åt sig fukt och i förlängningen sliter på både tak och isolering. Med algbehandling får du bort påväxter och ger framför allt nymålade tak en vackrare glans.

2. Taktvätt

Taktvätt innebär mer än att bara spola rent ditt tak. Det innebär att man använder särskilda maskiner för att verkligen göra rent på djupet. Taktvätt bör utföras av en professionell firma med rätt utrustning, riskmedvetenhet och som är skonsam mot dina takplattor samtidigt som det blir rent.

3. Takmålning

Takmålning är ett effektivt sätt att förlänga livstiden på ditt tak, med bonusen att det efteråt ser ut som nytt. Förutom att taket får en ny och estetiskt tilltalande färg innebär ommålningen även att taket behandlas, får ett starkare skydd och håller högre kvalité under längre tid.