CO2mpis - nästa generations byggare lär sig hållbarhet

Ett Attefallshus byggd i passivhusteknik och med miljövänliga material. Det fick elever på Alströmergymnasiet i Alingsås bygga. På köpet fick de kunskap om miljö och energi.

Målsättning: Projektet handlade om att skapa ett starkt koncept för att lära ut modernt och energieffektivt byggande i gymnasieskolan. Dessutom var målsättningen att skapa en röd energieffektiv och miljövänlig tråd för eleven genom hela utbildningen, från första dagen i ettan till studentdagen.

Beskrivning: CO2mpis var ett lärandeprojekt där vi utvecklade och byggde Sveriges första komplementbostad på 25 kvm i passivhusteknik. CO2mpis är ett unikt svenskt koncept och huset har förutom passivhusteknik även fokus på miljövänliga material. I projektet deltog bygg- och elelever från Alströmergymnasiet i Alingsås, byggproduktions-ingenjörsstudenter inom hållbart byggande vid Yrkeshögskolan i Alingsås/Folkuniversitetet, Passivhuscentrum Västra Götaland samt sponsorer till projektet.

Resultat: Eleverna vid Alströmergymnasiets har fått en bra inblick i hur komplext ett husbygge är. Att få bygga en byggnad från grunden till nyckelfärdig bostad ger en förståelse för hur alla olika byggmoment och olika arbetsinsatser hänger ihop. Eleverna har också fått en god inblick i byggande med passivhusteknik och med det kunskap om ny byggnadsteknik och miljövänliga material.

CO2mpis-huset såldes till SGS Studentbostäder och ingår nu i deras utbud av studentbostäder i Kvibergsområdet i Göteborg. 

Tidsplan: Projektet genomfördes under vårterminen 2015

Medverkande: Alströmergymnasiet i Alingsås, Yrkeshögskolan i Alingsås/Folkuniversitetet, Tommy Byggare, sponsorer.

Vill du veta mer? Kontakta Eva Pedersen, utbildningsstrateg, 0734-155094, eva [dot] pedersen [at] passivhuscentrum [dot] se