Sökte byggutbildning och blev miljöintresserad på köpet

Christian Sylvan är en av de två studenter från yrkeshögskolan i Alingsås som arbetsleder CO2mpakt -bygget. Han har fått många viktiga erfarenheter, och ett starkt miljöengagemang som bonus.

Christian Sylvan blev frusterad över att det var så svårt att få fast anställning inom industrin. Istället satte han sig vid skolbänken igen och läste yrkeshögskoleutbildningen Byggproduktionsingenjör med fördjupning inom hållbart byggande. 

– Jag har alltid varit sugen på byggbranschen. Att utbildningen hade fokus på hållbarhet hade ingen betydelse för mig från början, jag var inriktad på byggandet. Det blev mer som en bonus, säger han.

Sexton personer läser utbildningen, och av dem har två fått uppdraget att arbetsleda CO2mpakt-bygget. Christian tyckte det var svårt i början, då han fick lösa mycket på egen hand, men tycker samtidigt att han har fått en värdefull inblick i projektledarrolen.

– Och eleverna har varit så himla duktiga! De har legat före tidsplan hela tiden, det var inte alls med i kalkylen, säger han.

Utbildningen har förändrat hans inställning till mycket. 

– Jag har fått mig en tankeställare. Vi måste värna om miljön och vara noga när vi väljer material till ett bygge. Innan jag läste kursen hade jag ingen aning om vilka risker det finns med till exempel emissioner av giftiga ämnen, och ftalater i plast. Vi har bara en jord, det är synd att förstöra den när tekniken finns för att försörja alla, säger han.

Utbildningen har också påverkat hans livsval i övrigt. Han har blivit noga med att köpa ekologisk mat, rättvisemärkt kött och leksaker till barnen av trä istället för plast.

– Jag har blivit en riktig miljönisse. Det är helt underbart! säger han.

När det gäller chanserna till fast jobb ser framtiden ljus ut. Troligen blir han arbetsledare på ett bygge, och hoppas sen att fortsätta som projektledare, antingen på ett företag, eller på beställarsidan.

– Byggbranschen skriker efter folk. Det finns så många valmöjligheter, det finns inget stopp. Man kan gå hur långt som helst, säger Christian.