Påkostad teknik i CO2mpakt-huset

Attefallshuset har utrustats med det allra senaste inom energieffektivt byggande.

– Huset blir superenergisnålt och superkomfortabelt. Solcellsanläggningen producerar mer el än huset behöver, ventilationssystemet är bra, och det blir inget kallras från fönstren, säger Ingo Theoboldt, byggnadsfysiker på Passivhuscentrum Västra Götaland och den som ritat CO2mpakt-huset.

Huset har utrustats med en självbärande golvplatta, därför kan det flyttas med lastbil och placeras på pelare eller grundmur på lämplig plats. Om det hamnar i söderläge, utan skuggning av träd eller liknande, kan solcellerna på taket producera så mycket el att man kan bo i huset utan att behöva någon köpt energi större delen av året.

– De kallaste månaderna, kanske från november till februari, behövs något litet värmetillskott, det räcker med en liten vedkamin eller ett el-element. I princip skulle man kunna ha huset helt off-grid, det vill säga att man inte ansluter det till elnätet, men då behövs en annan växelriktare, säger Ingo Theoboldt.

Batteri

Överskottsel kan ladda elbil

Solcellerna på taket har en total yta av 25 kvadratmeter och en effekt på 3,7 kWp. De laddar ett 48 volts likströms litium-jon-batteri som sitter på väggen inne i huset. Strömmen matas sen in i en växelriktare som producerar 235 volt växelström, enfas. När solen försvinner tar huset energi från batteriet. En laddning räcker för ungefär två dagars energianvändning. Då fungerar luftvärmeväxlare, belysning, tv och dator trots att det är mörkt eller regnigt.

– På ett år produceras cirka 1830 kWh överskottsel. Den kan skickas ut på elnätet eller användas till att ge el till en villa. Eller så kan man ladda sin elbil, och då räcker det till 1450 mils körning om man har en BMW i3, säger Ingo Theoboldt.

Lättskött FTX

Luftvärmeväxlaren (FTX) har 80 procents värmeåtervinning och ett finmaskigt filter (F7) som renar luften från pollen och damm och föroreningar.

– Den har en kopparvärmeväxlare som är lätt att plocka ut och diska i diskmaskinen. Den fungerar ner till minus femton grader och behöver ingen avfrostare, säger Ingo Theoboldt.

High-tech belysning

Belysningen har allra senaste tekniken. Den är energisnål och programmerbar.

– Den har trådlös kommunikation. Man kan programmera dimmer, eller när lamporna ska sättas igång eller stängas av. Man kan till och med tillsätta brandlarm till den, säger Ingo Theoboldt.

Tekniken i CO2mpakt -huset är alltså påkostad och det allra senaste inom energieffektivt byggande. För den som är intresserad av ett attefallshus som nästan inte kräver något energitillskott alls, och som dessutom kan ladda en elbils hela årsförbrukning finns nu chansen. CO2mpakt-huset är till salu!

Läs mer här: http://www.passivhuscentrum.se/nyheter/passa-pa