Lyckad konferens på Svenska Mässan

Nordic Architecture Fair samlade arkitekter och byggbransch från hela Norden.

Bild: Emmy Jonsson

Det blev succé direkt för Nordic Architecture Fair. Den nya mötesplatsen för arkitektur och stadsplanering drog namnkunniga från Norden och hela världen. Arkitekter, stadsplanerare, miljöstrateger, politiker, byggherrar och leverantörer samlades för att diskutera hur framtidens samhällen ska se ut och fungera.  Passivhuscentrum var partner och bidrog i planeringen av programmet, som innehöll 54 seminarier med 84 talare.  

– Jag är ofantligt stolt över vårt bidrag. Vi fick en möjlighet att lyfta aktuella teman i arbetet mot en hållbar framtid, och samordna betydelsefulla aktörer. Vår kunskap om helheten i hållbar utveckling satte en prägel på konferensen, och vi har fått mycket positiv feedback på programmets innehåll, både från besökare och talare, säger Pär Svensson, Passivhuscentrum.

Han presenterade sitt projekt Smarta Småhus, på öppna scenen. Ett 100 kvadratmeter stort hus som inte ska ha någon miljöbelastning alls och bli det första i Norden att certifieras enligt systemet Living Building Challenge.

Ett annat exempel på Passivhuscentrums bidrag till programmet var seminariet ”En chans på miljonen” där en panel diskuterade vad som krävs för att lyckas genomför hållbara renoveringar av miljonprogramsområden. Panelen var enig om vikten av att lyssna av de boende i området innan en renovering sätter igång.

– Vi får inte glömma att det är människors hem. Utmaningen är att inte förlora områdets själ när vi renoverar, sade Ing-Marie Odegren, VD för Alingsåshem, som berättade hur det gick till när det kommunala bolaget renoverade 300 lägenheter i Brogården och lyckades sänka energianvändningen med 80 procent.

I seminariet Viva BRF Viva! berättade arkitekten Andreas Norrman om arbetet med att bygga det som Riksbyggen kallar ”Sveriges mest innovativa bostadsprojekt”. Det är 132 lägenheter på Guldheden i Göteborg, plusenergihus med bergvärme och solceller, kombinerat med möjligheten att lagra energi i fjorton batterier som kommer från Volvos bussar. Valet mellan trästomme och betongstomme stod länge öppet.

– Det gjordes en tidig livscykelanalys som visade att trä var bättre. Det triggade betongindustrin att jobba med sina produkter, så att det vid nästa test visade sig att betong och trä var jämbördiga. Då valde vi betong, sade Andreas Norrman.

Passivhuscentrums arkitekt Karin Nyquist deltog i seminariet och berättade om livscykelanalyser och om byggsektorns miljöberäkningsverktyg som nu blir tillgängligt för alla.

En av höjdpunkten under dagarna var när vinnaren i Nordic Architecture Fair Award utsågs. Totalt hade 134 bidrag lämnats, vilket gör priset till Nordens största arkitekturpris. Vinnare blev projektet ”Snabba hus” av Andreas Martin-Löf Arkitekter. Snabba hus är små, snyggt designade modullägenheter som kan seriekopplas till större hus.

– Det var ett enhälligt beslut och vi dras till projekt som inte bara visar upp innovativ arkitektur, utan som också utgår från sociala frågor som exempelvis Sveriges nuvarande bostadsbrist, sade Charles Renfro, som tillsammans med Oana Bogdan och Julien de Smedt ingick i den internationellt meriterade juryn.

Nästa gång Nordic Architecture Fair går av stapeln blir 15-16 oktober 2019.

– Det ska bli väldigt spännande att fortsätta utveckla den här breda, nordiska arenan som vi nu skapat. Det finns även ett stort intresse bland arkitekter i branschen att vara delaktiga i processen framåt, säger Anki Fagerström, affärsansvarig för Nordic Architecture Fair.