”Kul och spännande att testa nytt koncept”

Elinor Zacharias har bott i CO2mpis -huset i ett år.

För ett år sedan flyttade Elinor Zacharias in i CO2mpis-huset i studentbostadsområdet i Kviberg i Göteborg. Hon hade vunnit kontraktet i en tävling som utlysts bland 20 000 studenter. De tävlande fick motivera varför just de skulle bo i det 25 kvadratmeter stora passivhuset, som är SGS Studentbostäders minsta och mest klimatsmarta bostad.

– Jag kom från Stockholm och hade svårt att hitta boende i Göteborg första halvåret, jag ville ha en trygg plats som jag kunde kalla min egen. Dessutom passade det bra ihop med min utbildning, jag läste bioteknik och är intresserad av miljön, säger hon.

Hon försöker leva miljövänligt och är noga med sådant som att sortera sopor och att släcka lampor som inte används.

Det har ”inte varit några konstigheter” att bo i CO2mpis-huset, säger hon. På vintern blev det en aning kallt, så hon fick ett litet element installerat, i övrigt har det mesta fungerat som det ska. 

– Det är skönt att ha en trygg punkt att kalla hem och det har varit kul och spännande att testa ett nytt koncept. Det här är ett nytt sätt att bo, säger hon.

CO2mpis -huset togs fram av Passivhuscentrum Västra Götaland och byggdes av elever från bygg-och elprogrammen på Alströmergymnasiet under 2015 tillsammans med studenter från yrkeshögskoleutbildningen Byggproduktionsingenjör med fördjupning inom hållbart byggande. SGS Studentbostäder köpte huset.

Nu är uppföljaren CO2mpakt-huset snart klart. Det är en vidareutveckling av CO2mpis, byggt i hållbara material, med solceller på taket och energilagringslösning som gör huset självförsörjande på energi åtta månader om året. Förmodligen världens mest miljövänliga attefallshus!

Här kan du läsa mer om CO2mpakt-huset: http://www.passivhuscentrum.se/nyheter/passa-pa

Är du intresserad av att köpa CO2mpakt -huset? Maila info [at] passivhuscentrum [dot] se

eller ring projektledare Eva Pedersen, 0734- 15 50 94