Hyreshus i massivt trä

Hans Eek, arkitekt och grundare till Passivhuscentrum Västra Götaland, har varit med och ritat klimatpositiva hyreshus i trä som ska finansieras med crowdfunding och ha låga hyror.

Bild: Sandra Lindblom

Det nystartade byggbolaget ETC bygg (som är en del av Johan Ehrenbergs ETC Utveckling) har dragit igång ett projekt för att bygga långsiktigt hållbara hus i massivt trä. Husen byggs med passivhusstandard, och ska bli självförsörjande på energi.

– Det blir solceller på taket och på alla balkongfronter, säger Hans Eek.

Han har tillsammans med Joakim Kaminsky på Kjellgren Kaminsky Architecture ritat hus med en generell planlösning, bestående av lägenheter med allt från ett till fyra rum och kök.  Husen kan bli upp till åtta våningar höga, och utrustas med separat sopsorteringshus och elbilsplatser. Den som vill kan också välja att ha växthus på balkongen, gjort av transparenta solceller.

Tanken är att byggnationen ska bekostas av crowdfunding där människor sparar direkt i husen till en ränta av två procent. Finansieringen kommer inte bara från de boende, utan också från externa finansiärer. Detta tillsammans med bland annat låga driftskostnader och underhållskostnader samt inga avkastningskrav ska ge låg hyra.

– Det blir minst femton procent lägre hyra. Jag tycker att det här ett fantastiskt projekt, det kan revolutionera hyresmarknaden, säger Hans Eek.

Bolaget har ansökt markanvisning i Västerås och i Malmö, och planerar att ansöka i flera städer. En skola i Katrineholm kommer också att byggas med samma material och teknik.