Bygg Tillsammans vill skapa bostäder för nyanlända och unga

Stefan Sundemos idé är att nyanlända och arbetslösa ungdomar bygger hållbara småhus på mark med tomträtt, och sedan flyttar in. På köpet har de fått byggutbildning och arbetslivserfarenhet.

I förra veckan var föreningen Bygg tillsammans från Lövgärdet på rådgivningsbesök på Passivhuscentrum Västra Götaland. Grundaren Stefan Sundemo vill få igång ett husbyggnations-projekt som innebär att personer som har svårt att skaffa eget boende och arbete får bygga sitt hus själv, och sen flytta in. Huset ska vara 30-50 kvadratmeter, energieffektivt och kosta max en miljon kronor inklusive anslutningsavgifter. För ett 50 kvadratmeter stort hus beräknas månadskostnaden bli totalt 5400 kronor. Husen byggs på kommunal mark med tomträtt, i grupper om 10 hus, där varje tomt är 25 gånger 25 meter.

Eva Pedersen, utbildningsstrateg på Passivhuscentrum Västra Götaland, tycker att projektet är mycket intressant.

– Det handlar om att bygga hus på ett sätt så att det blir ekonomiskt genomförbart för personer som inte har en kontantinsats, och samtidigt bygga miljövänligt och hållbart. Vi föreslog att man skulle kunna bygga en husmodell som i princip handlar om att sätta ihop två CO2mpakt-hus till ett enda. Man får då cirka 35 kvadratmeter, dessutom skulle man kunna höja taket och göra ett sovloft, säger hon.

Stefan Sundemo tyckte att CO2mpakt-huset är ett spännande projekt.

– Jag är imponerad av vad Passivhuscentrum Västra Götaland har åstadkommit, och vilka lösningar man tagit fram och konkretiserat i verkliga byggnader tillsammans med Alströmergymnasiet. Vi har fått många goda idéer, sade han.