Alingsås visar vägen för energieffektivt byggande

”CO2mpakt är ett av de största, goda exemplen i Sverige”

Det var fullt i byggtältet utanför Alströmergymnasiets bygghall när CO2mpakt visades upp för politiker, byggbransch, lärare och elever.

– Det här är ett fint exempel att sprida och visa upp i landet, ett led i utvecklingen av det hållbara Alingsås, sade Daniel Filipsson (M), ordförande i Alingsås kommunstyrelse.

Zahraa Aldoujaili är en av eleverna som arbetat på huset under våren och lärt sig hur viktig tätheten är för ett passivhus.

– Det har varit roligt att få jobba som man gör i verkligheten, ute på arbetsplatser. Jag har lärt mig mycket, till exempel har vi haft två tejpkurser, så nu är jag proffs på att tejpa noggrant, sade hon.

Framtidens hus
Håkan Liski från projektet Nya Glasögon, som utbildar yrkeslärare i hållbart byggande, hade rest från Borlänge dagen till ära.

– Byggbranschen är den bästa branschen, jag brinner för den. Ungdomarna ska vara med och bygga framtidens hus, och här står vi framför ett sådant. CO2mpakt-huset är ett av de största goda exemplen som finns i Sverige, sade han.

Spjutspetsprojekt
CO2mpakt-huset är ett spjutspetsprojekt inom hållbart byggande. Ett attefallshus i passivhusteknik, byggt i hållbara material. Taket är helt täckt med solceller och ett litiumjonbatteri lagrar energi, vilket gör huset självförsörjande på el åtta månader om året. När det gäller hushållsel kommer huset vara helt självförsörjande året runt. Det är elever på bygg-och elprogrammen på Alströmergymnasiet som bygger huset under arbetsledning av studenter från yrkeshögskoleutbildningen Byggproduktionsingenjör med fördjupning inom hållbart byggande. Passivhuscentrum Västra Götaland projektleder.

Epicentrum för energieffektivt byggande
Kommunalrådet Daniel Filipsson menade att de elever som byggt på huset har en konkurrensfördel när de sen kommer ut på arbetsplatser. Han vände sig direkt till dem.

– Ni går en ljusnande arbetsmarknad till mötes med er kunskap inom energieffektivt byggande. Ni kan bli ambassadörer!

Han talade också om den nya lagstiftningen som kommer kräva att alla nya hus framöver blir energieffektiva, och Alingsås roll i det.

– Vi jobbar aktivt för att Passivhuscentrum Västra Götaland ska bli ett nationellt centrum och att Alingsås blir epicentrum för energieffektivt byggande. Vi tar oss an detta med stolthet!